Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Nya regler för dig med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning Actions
Loading...

Nya regler för dig med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning

Text Nya regler för dig med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning Actions
Loading...

Från och med 1 januari 2018 gäller nya regler för dig som går ett program hos Arbetsförmedlingen och som har aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

Ansök senast den 7:e varje månad

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning betalas från och med januari ut den 26:e varje månad. För att du ska kunna få din ersättning den 26:e måste Försäkringskassan få din ansökan senast den 7:e samma månad. Du ansöker om ersättning för en kalendermånad i taget. Det innebär att du nu i januari bara kan lämna försäkran för de dagar du gått i ett program i december. Den nya e-tjänsten där du kan ansöka om ersättning för dagar i januari öppnar den 1 februari. Tänk på att du måste ansöka senast den 7:e februari för att få dina pengar den 26 februari.

Du ansöker enklast via Mina sidor:

  1. Logga in på Mina sidor.
  2. Klicka på Alla e-tjänster och sedan på Arbetssökande. Välj Lämna ansökan för aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.
  3. Fyll i och signera ansökan.
  4. Om du ansöker senast den 7:e får du pengarna den 26:e samma månad.

Din ersättning minskas med din lön oavsett när på dygnet du arbetar

Om du arbetar en dag som du får aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning så minskas din ersättning med hela lönen oavsett när på dygnet du arbetar. Tidigare har ersättningen bara minskats om arbetet sammanfallit med programtid. Om ditt program inte är på heltid minskas inte din ersättning med hela lönen. När du ansöker om ersättning ska du ange hur mycket du har arbetat och tjänat per dag.

Du kan som mest få ersättning för en månad bakåt i tiden

Du kan som mest få ersättning för månaden före ansökningsmånaden. Det innebär att om du till exempel ska ansöka om ersättning för februari 2018 måste du ansöka senast mars 2018. 

Ändringar för dig som är under 25 år

Om du är under 25 år och inte uppfyller villkoren för a-kassa kommer du att få utvecklingsersättning. Det innebär att om du är under 25 år idag och får aktivitetsstöd med 223 kr per dag så kommer du att få utvecklingsersättning från 1 januari.

Utvecklingsersättning kommer att minskas när du samtidigt har lön eller andra ersättningar, till exempel föräldrapenning eller aktivitetsersättning, på samma sätt som för aktivitetsstöd.

Du sjukanmäler dig till Arbetsförmedlingen istället för Försäkringskassan

Du måste sjukanmäla dig till Arbetsförmedlingen första dagen du är sjukfrånvarande. Om du inte sjukanmäler dig första dagen så får du inga pengar för den tid du är sjukfrånvarande.

Försäkringskassan gör inte heller längre bedömningar av din sjukdom om du är sjukfrånvarande. Så länge du är frånvarande på grund av sjukdom och har sjukanmält dig till Arbetsförmedlingen första sjukfrånvarodagen har du rätt till ersättning, med avdrag för karensdag.

Ändrade beräkningsregler gör att din ersättning kan ändras

Ändrade beräkningsregler kan innebära att din ersättning per dag kan ändras jämfört med före 1 januari 2018. Detta gäller dig som har en annan ersättning samtidigt som du får aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. Du som berörs av detta kommer att få information när du ansöker om din ersättning.

Ange vilka dagar du ansöker om ersättning

När du ansöker om ersättning ska du i ansökan ange vilka dagar du ansöker om ersättning. Tidigare har du bara angett frånvaro.

Din ersättning beräknas först när du ansökt

Det är flera saker som avgör hur mycket pengar du kan få, vilket gör att vi inte kan säga hur mycket pengar du kan få innan du ansöker. Därför kommer vi inte längre att skicka brev om hur mycket pengar du kan få.

Relaterade länkar Nya regler för dig med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning på arabiska Actions
Loading...

Relaterade länkar

Denna information på andra språk