Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Ny rutin för dig som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program och blir sjuk

Från 1 januari 2019 tar Arbetsförmedlingen över hanteringen av läkarintyg för dig som deltar i ett program och har aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.

Det innebär att du ska sjukanmäla dig och lämna läkarintyg till Arbetsförmedlingen. Berätta för din läkare att du deltar i ett program och att hen ska fylla i Arbetsförmedlingens läkarintyg för deltagare i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.

Försäkringskassan betalar fortsatt ut din ersättning och du ansöker om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning precis som vanligt.

Förändringen beror på en ny förordning som ska ge Arbetsförmedlingen bättre förutsättningar att anpassa arbete och program för deltagaren. Arbetsförmedlingen kan med hjälp av ett eget anpassat läkarintyg agera snabbare för att undvika en längre sjukfrånvaro för deltagaren.

Om du blir sjuk