Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Om du riskerar att bli arbetssökande Actions
Loading...

Om du riskerar att bli arbetssökande

Teckenspråk Om du riskerar att bli arbetssökande Actions
Loading...

Om du riskerar att bli arbetssökande

5 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som vill få information som kan vara bra att veta om du riskerar att bli arbetssökande.

 
Text Om du riskerar att bli arbetssökande Actions
Loading...

Om du är varslad eller av andra anledningar är på väg att bli arbetslös så finns det några saker som kan vara viktiga att tänka på.

Meddela Försäkringskassan

Om du får sjukpenning, ersättning för VAB eller föräldrapenning från oss är det viktigt att du ringer och berättar att du är eller kommer att bli arbetssökande så att du får rätt ersättning.

Kolla i SGI-guiden hur du kan skydda din SGI

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Det är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket du tjänar per år. Din SGI ligger till grund för hur mycket pengar du kan få om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig.

Om du skyddar din SGI när du blir arbetslös kan du ha rätt till sjukpenning, föräldrapenning och andra ersättningar som är baserade på den inkomst du hade innan du blev arbetslös.

Genom att svara på några korta frågor om din situation får du personlig information om SGI för just dig. Det tar bara några sekunder att besvara frågorna och du får veta:

  • Hur du får rätt till en SGI.
  • Hur den beräknas på dina inkomster.
  • Hur din SGI påverkar den ersättning du får.
  • Hur du kan skydda din SGI om du blir arbetslös

Starta SGI-guiden

Kolla om du har rätt till bostadsbidrag

Om du blir arbetssökande och får lägre inkomster kan du ha rätt till bostadsbidrag och om du redan har bostadsbidrag kan du få mer i bostadsbidrag. 

Om bostadsbidrag till barnfamiljer

Om bostadsbidrag till unga (under 29 år)