Pressmeddelande

Försäkringskassan

Stockholm 25 september 2014

Större skillnader mellan män och kvinnors uttag av föräldrapenning än vad man tidigare sett


Pappors uttag av föräldrapenning för barn upp till 8 år ligger på 25 procent.  Ser man på pappornas uttag av föräldrapenning under barnets första två levnadsår så är det betydligt lägre. För barn födda 2011 tog papporna i snitt ut 17 procent av de föräldrapenningdagar familjen använde.

I år fyller föräldraförsäkringen 40 år. För att uppmärksamma födelsedagsbarnet har Försäkringskassan bland annat djupdykt i statistiken för att titta på hur fördelningen av föräldrapenningdagarna ser ut de första två åren i barnens liv. Det är särskilt intressant eftersom de flesta föräldrar inte har barnomsorg under den perioden.

Niklas Löfgren, Försäkringskassan- När omsorgsbehovet för barnen är som störst tar mammorna ut en ännu större andel av föräldrapenningen. Detta bekräftar bilden av att det är kvinnorna som tar större delen av omsorgsansvaret för barnen, säger Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

 

Skillnaden mellan pappors uttag i olika delar av landet visar dock att vissa kommuner ligger långt över rikssnittet. De 10 kommuner i Sverige där pappor tar ut störst andel av föräldrapenningen under barnets första två år är: Lund 24 %, Solna 24 %, Umeå 24 %, Uppsala 24 %, Lomma 23 %, Stockholm 23 %, Falun 22 %, Knivsta 22 %, Öckerö 22 % och Mölndal 22 %.

Mer information om forskning och normer finns här (pdf 633 kB, öppnar nytt fönster)

Grafikbilaga - Varför behöver vi jobba mot ett jämställt uttag? (jpg 1255 kB, öppnar nytt fönster)

Kvinnor och mäns föräldrapenninguttag i Sveriges kommuner och län (xls 69 kB, öppnar nytt fönster)
 


Fakta om föräldraledighet

  • Forskningen visar att ojämställdhet i arbetslivet och hemmet hänger ihop. En ojämn fördelning av omsorgs- och hushållsarbetet under föräldraledigheten tenderar att leva vidare långt efteråt.
  • Forskningen visar också att det inte bara är ekonomin som styr när man fördelar föräldraledigheten mellan ett föräldrapar. Det är även andra faktorer som påverkar, bland annat samhällets normer och värderingar.

Fakta om föräldrapenning

  • Föräldrapenning är en individuell ersättning där föräldrar får 240 dagar vardera som de kan fördela mellan sig genom att avstå dagar till varandra. 60 dagar är dock reserverade.

 

Relaterat

Föräldraförsäkringen fyller 40 år

Kön viktigare än ekonomi vid uttag av föräldrapenning

Obetald föräldraledighet vanligare bland kvinnor

Större risk för dubbelarbetande mammor att bli sjukskrivna

Kontakt

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Pressbilder på Niklas Löfgren

Pressmeddelandet i pdf-format (pdf 42 kB, öppnar nytt fönster)Vad är delningslänkar?