Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

"Försäkringskassan, sluta trakassera människor"

Replik på debattartikel i Metro 13 september 2016

Försäkringskassans uppdrag är att göra rättssäkra utredningar och att säkerställa att rätt person får rätt assistansersättning.

Domstolsbeslut påverkar bedömningen av vem som har rätt till assistans. För att få klarhet i hur vi ska tolka domar och fatta korrekta beslut behöver domarna ibland överklagas. Det kan innebära att vi driver ärenden från förvaltningsrätten, kammarrätten och hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen. Vi har förståelse för att man som enskild kan uppleva rättsprocessen som svår, men skälet till att det görs är att få ett principiellt avgörande och vägledning i hur Försäkringskassan ska kunna fatta rätt beslut utifrån lagstiftningens intention.

Når man inte upp till kriterierna för att få assistansersättning ska man istället få stöd av kommunen. Hur kommunernas stöd och service utformas är inte något som vi kan eller ska väga in i vår bedömning.

Regeringen ser just nu över lagstiftningen inom assistansersättningen, arbetet väntas vara klart efter 2018. Försäkringskassan ska tillämpa denna viktiga försäkring så som den är avsedd att fungera. I detta arbete följer vi nuvarande regelverk. Vår avsikt är självklart inte att trakassera människor.

Andreas Larsson, chef inom avdelningen för funktionsnedsättning, Försäkringskassan

Repliken publicerades i pappersversionen onsdagen den 21 september:

”Vår avsikt är självklart inte att trakassera” (Metro)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad