Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Utbildningsmaterial för gymnasielärare

På den här sidan har vi samlat material om socialförsäkringen för dig som är gymnasielärare i samhällskunskap. Materialet kan förslagsvis användas inom Samhällskunskap 1a1 och Samhällskunskap 1b. Innehållet berör främst området privatekonomi.

Filmer

Den svenska socialförsäkringen – trygghet om livet tar en ny vändning

För att ta del av den svenska socialförsäkringen måste du antingen bo eller arbeta och betala skatt i Sverige. Den här filmen berättar kortfattat om varför Sverige har en socialförsäkring och hur den fungerar.

Den här filmen berättar kortfattat om varför Sverige har en socialförsäkring och hur den fungerar. Den riktar sig främst till gymnasieelever, 2 minuter.

Diskussionsfrågor:

 • Vad hände när man blev sjuk eller fick barn förr i tiden?
 • Vad händer om samma sak inträffar idag?
 • Vad krävs för att du ska få pengar från Försäkringskassan om du är sjuk eller får barn?

Barnbidraget 65år

Barnbidraget infördes 1948. I filmen berättar några föräldrar om hur viktigt barnbidraget var för dem.

   

Möt tre kvinnor som var småbarnsföräldrar på 50-talet och hör deras berättelser om vad barnbidraget betydde för dem, 5 minuter

Diskussionsfrågor:

 • Varför infördes barnbidraget?
 • Varför tyckte man att det var viktigt att alla föräldrar fick samma belopp oavsett inkomst?
 • Vad spelar barnbidraget för roll i familjers ekonomi idag?

Sjukförsäkringen - från skråsamhälle till välfärdsstat

Sjukpenning är en tillfällig ersättning från Försäkringskassan. Den ska ersätta förlorad arbetsinkomst tills du kan börja jobba igen. Om du kan få sjukpenning beror på hur mycket din sjukdom påverkar din förmåga att arbeta. 1955 fick Sverige en allmän sjukförsäkring. I filmen berättar olika personer om hur det fungerade innan sjukförsäkringen infördes och hur systemet fungerar idag.

 

Den allmänna sjukförsäkringen inrättades 1955. Filmen berättar historien om sjukförsäkringen, vilka system andra länder har samt hur sjuktalen har förändrats under åren, 4 minuter.

Diskussionsfrågor:

 • Varför tror du att Sverige fick en allmän sjukförsäkring 1955?
 • Varför är sjukförsäkringen en viktig del av det svenska välfärdssystemet?

Interaktiva guider

SGI-guiden

Den sjukpenninggrundande inkomsten, eller SGI, avgör hur mycket pengar du kan få, om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig

SGI är grunden för den ersättning du kan få från Försäkringskassan om du till exempel är föräldraledig. I SGI-guiden kan du läsa om hur SGI beräknas och hur den påverkar nivån på ersättningen.

Starta SGI-guiden

Ersättningskollen

Ersättningskollen visar hur mycket pengar du får från socialförsäkringen och från kollektivavtal. Där kan dina elever få koll på hur mycket pengar de kan få om de blir sjuka eller råkar ut för ett olycksfall. Ersättningskollen kan visa hur mycket hushållets inkomst minskar om du till exempel inte kan arbeta på grund av sjukdom.

Ersättningskollen

Du som lärare kan använda Ersättningskollen för att visa hur ersättningsnivåerna ser ut för olika inkomster. Och vid vilka inkomstnivåer som man till exempel kan få bostadsbidrag.

Du kan med fördel använda Ersättningskollen tillsammans med annat utbildningsmaterial, till exempel ”Koll på cashen” och ”Skuldkollen”.

Koll på cashen (kronofogden.se)

Skuldkollen (kronofogden.se)

Förslag på frågeställningar:

 • Hur mycket pengar får man om man blir sjuk? Skriv in olika inkomster och se vad summan blir.
 • Finns det någon övre gräns för hur hög sjukpenning man kan få?
 • Kan man få sjukpenning om man inte har ett arbete?
 • Hur mycket pengar får man när man är föräldraledig? Skriv in olika inkomster och se vad summan blir.
 • Finns det någon övre gräns för hur hög föräldrapenning man kan få?
 • Kan man få föräldrapenning även om man har haft en mycket låg inkomst eller ingen inkomst alls?