Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Prognos: Högre utgifter för sjukskrivningar

30 juli 2018

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen beräknas bli 219 miljarder kronor 2018. Utgifterna förväntas sedan öka till 224 miljarder kronor år 2021. Det visar Försäkringskassans senaste utgiftsprognos för åren 2018–2021 som lämnas till regeringen idag.

Prognoserna är sammantaget marginellt högre än de som lämnades i maj 2018. Prognosen för sjukpenning har höjts, i huvudsak på grund av att antalet startade sjukskrivningar beräknas bli fler. Det beror på att antalet sjukskrivningar under första halvåret blev något fler än prognostiserat, något som kommer att analyseras djupare när detaljerad statistik finns tillgänglig.

- Sjukpenningutgifterna har varierat kraftigt över tid. Efter flera års ökning började de minska under 2017. Minskningstakten dämpades direkt i början av 2018 och utgifterna beräknas nu utvecklas stabilt under prognosperioden, säger Axel Arvidsson, prognoschef på Försäkringskassan.

Prognoserna för föräldrapenning och barnbidrag har däremot sänkts, detta till följd av Statistiska centralbyråns sänkta befolkningsprognos. Även prognosen för aktivitets- och sjukersättning (fd förtidspension) har sänkts då antalet personer som uppbär dessa ersättningar beräknas bli färre. Övriga prognoser, bland annat för assistansersättningen, har justerats marginellt.


Tillbaka till nyhetsarkivet

Sidan kan inte hittas

Sidan du söker gick inte att hitta. Den kan ha flyttats eller tagits bort. Det innebär att direktlänkar och webbläsarens bokmärke/favorit inte fungerar längre.
För att hitta informationen rekommenderar vi att du går in via menyn ovan eller använder webbplatsens sökfunktion.

Sidan du söker gick inte att hitta. Den kan ha flyttats eller tagits bort. Det innebär att direktlänkar och webbläsarens bokmärke/favorit inte fungerar längre.

Tillbaka till startsidan