Utlysning av forskningsmedel 2016
Försäkringskassan utlyser projektbidrag för forskning inom tre av socialförsäkringens områden. Stödet till forskningsområdena omfattar 8,9 miljoner kronor under år 2016. Sista dag för ansökan var 31 augusti 2016.
Syftet med utlysningen är att stärka såväl forskning om socialförsäkringen, som forskning med en tydlig koppling till Försäkringskassans kunskapsbehov och praktiska arbete. Syftet är också att öka nyttiggörandet av forskning inom verksamheten och skapa värde för individ och samhälle. Ansökan ska därför innehålla en tydlig plan för spridning och möjlig omsättning av forskningsresultaten. Försäkringskassan ser gärna ansökningar med tvärvetenskapliga ansatser. Finansiering kan sökas för projekt med 1-3 års projekttid.
Försäkringskassan välkomnar ansökningar inom följande tre områden:
Ansökans utformning
Ansökan ska vara skriven på svenska och ska organiseras enligt följande:
1) Ett försättsblad med projekttitel, huvud- och medsökandes namn samt huvudsökandes kontaktuppgifter. På försättsbladet anges även vilket av de tre ovanstående forskningsområdena ansökan avser.
2) En populärvetenskaplig sammanfattning på svenska omfattande max 250 ord.
3) En projektbeskrivning på svenska, som får vara högst tio A4-sidor (12p), ska disponeras med följande rubriker:
- Bakgrund inklusive problemformulering
- Syfte
- Preliminära resultat (i tillämpliga fall)
- Arbetsplan inklusive metod och tidsplan
- Samhällsrelevans
- Verksamhetsnytta för myndigheten
- Plan för spridning av forskningsresultaten
- Plan för implementering av forskningsresultaten
- Medverkan från relevanta samhällsaktörer
- Etiska överväganden inklusive information om ev. insänd och godkänd etisk ansökan. Den etiska ansökan behöver inte vara godkänd vid ansökningstillfället, men måste vara godkänd för att utbetalning av ev. beviljade forskningsmedel ska ske. Om etisk ansökan inte är tillämplig beskrivs detta under denna punkt. Krav angående etikprövning beskrivs mer utförligt nedan.
- Projektbudget. I denna inkluderas kostnader för såväl drift, ev utrustning som personal, men även registerdata och andra utdrag från Försäkringskassan. Försäkringskassan står för resekostnader till seminarier ordnade av myndigheten, och även konferensdeltagande för att sprida forskningsresultaten nationellt och internationellt samt ev. kostnad vid publicering av resultaten. Dessa rese- och publikationskostnader specificeras även under denna rubrik. Ange även OH-kostnad och inkludera information om sökta och tilldelade bidrag hos andra forskningsfinansiärer för detta eller närliggande projekt.
- Referenser
4) CV omfattande max två A4 per sökande.
5) En publikationslista med relevanta publikationer som får inkludera max fem publikationer per sökande.
Beredning
Ansökningarna bedöms av forskare i Försäkringskassans vetenskapliga råd och externa experter. Vid bedömning av ansökan tas hänsyn till projektets förväntade vetenskapliga kvalitet, samhällsrelevans, verksamhetsnytta för myndigheten, genomförbarhet, kostnader, plan för spridning och möjlig omsättning av resultaten samt sökandens kompetens. Beslut om tilldelning fattas av Försäkringskassans generaldirektör med stöd av forskarnas bedömning och en intern bedömning av projektets relevans för Försäkringskassans områden.
En central del för att nå verksamhetsnytta är en tydlig plan för implementering av forskningsresultaten och, om relevant, medverkan från relevanta samhällsaktörer. Därför kommer vi vid bedömning av ansökningar lägga särskild vikt vid detta. Avsikten med detta är att skapa goda förutsättningar för implementering av forskningsresultaten och om möjligt inkludera perspektiv från de som forskningen berör och inverkar på. Implementering av forskningsresultaten och medverkan från relevanta samhällsaktörer redovisas under separat rubriker i projektansökan enligt beskrivningen nedan. Studier med tydliga jämlikhets- och jämställdhetsperspektiv välkomnas särskilt.
Ansökan ska vara Försäkringskassan tillhanda, sparad som en PDF, senast den 31 augusti 2016 kl. 16.00, och insänd via e-post:
huvudkontoret@forsakringskassan.se.
I ämnesraden i e-mailet anges ”Ansökan forskningsmedel” samt det diarienummer som ansökan avser (se ovan för angivna Dnr).
Huvudsökande, som ska ha avlagt doktorsexamen senast vid den tidpunkt då ansökan lämnas in, kan inkomma med högst en ansökan vid samma ansökningstillfälle. Som huvudsökande kan man vara medsökande på annan ansökan vid samma ansökningstillfälle. Ofullständiga eller för sent inkomna ansökningar behandlas inte.
Övrigt
Som ett led i att bidra till verksamhetsnytta och att sprida forskningsresultaten ska ansvarig forskare vid projekttidens slut leverera en rapport på svenska, inklusive en utförlig sammanfattning, avsedd för myndighetens rapportserie Socialförsäkringsrapport. Forskaren deltar också i av myndigheten ordnade seminarier för att berätta om studien. Härutöver uppmuntras vetenskapliga publikationer. Projekt drivs i kontakt med analytiker på myndigheten. Utbetalning av beviljade forskningsanslag sker innan årsskiftet.
För ytterligare information och allmänna frågor om utlysningen kontakta :
Johan Sandberg, 010-116 32 28.
Du kan också skicka e-post:
johan.s.sandberg@forsakringskassan.se
Etikprövning
Från den 1 januari 2004 finns en lag om etikprövning av forskning som avser människor (etikprövningslagen). Vissa ändringar i etikprövningslagen trädde i kraft den 1 juni 2008. Ändringarna innebär bl.a. att även projekt där informerat samtycke inhämtats och känsliga personuppgifter är aktuella ska etikprövas. Försäkringskassan har ingen egen etisk kommitté. Ansvaret för att etikprövning görs av en etikprövningsnämnd, eller att ett rådgivande yttrande inhämtas, faller på huvudmannen för den organisation där forskningen utförs. Reglerna sammanfattas på webbplatsen:
Etikprövningsnämnderna (epn.se)
Där presenteras också den organisation som tillämpar reglerna.
Försäkringskassan hänvisar även till Codex, vilket är en webbplats som har till syfte att samla de etiska riktlinjer och lagar som reglerar och ställer etiska krav på forskningsprocessen.
Codex (codex.vr.se)