Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Det bästa med mitt jobb är när jag kan göra skillnad

En anledning till att jag valde att bli handläggare är att jag får träffa så mycket människor. Det berättar Marie som har arbetat som handläggare på Försäkringskassan i över två år. Hon beskriver ett omväxlande arbete med mycket personlig kontakt och en del tuffa samtal.

Handläggarna på Försäkringskassan är de som bedömer ifall en person har rätt till sjukpenning, samt samordnar olika rehabiliteringsinsatser. En av de första sakerna Marie gör när hon får ett nytt ärende på sitt bord är att ringa personen som ansöker om sjukpenning.

– Jag tittar på ansökan och läkarintyget så att jag har all information jag behöver. Sedan ringer jag personen och gör en telefonutredning där hen själv får beskriva situationen och hur hen mår. Då får jag ofta en bra känsla för vilka vägar sjukskrivningen kan ta framöver. 

Efter den första kontakten är nästa steg att göra en plan för den sjukskrivna. Sedan gäller det att ständigt blicka framåt och följa upp.

– Under sjukskrivningen gör vi hela tiden prognoser utifrån läkarintyget.  Vi gör en bedömning av vilka insatser som behövs utifrån intyget och samordnar åtgärder från Arbetsförmedlingen, arbetsgivare och sjukvården.

Det Marie tycker är svårast med sitt jobb är när hon behöver ge besked om avslag på ansökningar om sjukpenning.

– Vi har en lagstiftning att förhålla oss till och vi måste basera våra bedömningar på regler och läkarintyg. Ibland kan det vara svårt att förstå att bedömningen går till så och det gör att många tar det hårt och blir arga eller ledsna.

Men Marie får också vara med och bidra till att sjukskrivna kan komma tillbaka efter sjukdom eller skada; då är jobbet roligt. 

– Det bästa är när personer kommer tillbaka i arbete och jag känner att jag har varit med och bidragit till det. Att jag till exempel samordnar en arbetsträning och ser att personen kommer tillbaka i arbete tack vare det.

Relaterade länkar

Fördjupad information