Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Traineer väljer att stanna kvar på Försäkringskassan

Över 80 procent av de som gått traineeprogrammet på Försäkringskassans IT‑avdelning jobbar kvar. Traineerna känner sig väl omhändertagna och får en bra start på yrkeskarriären samtidigt som verksamheten får in unga, hungriga medarbetare med fräsch kunskap.

Dialog och tydlig plan genomsyrar traineeprogrammet

Totalt har 73 traineer gått programmet som i dag är sex månader långt.

– Traineeprogrammet är ett perfekt sätt att lära sig jobbet utan att känna press. När jag kom till Försäkringskassan tänkte jag att jag kan ju ingenting, då var det jätteskönt att ha en tröja som det stod trainee på, säger Jonathan Karström som började programmet 2016 och nu jobbar som IT‑tekniker.

– Jag har en bra dialog med min chef och vi har en plan för mig, min roll och mina uppgifter. Jag känner att jag utvecklas hela tiden, säger Frida Berglin, en annan av traineerna.

Traineerna stöttar varandra

Frida började samtidigt som Jonathan och jobbar nu som IT‑samordnare, hon uppskattar det stöd som traineerna ger varandra.

– Visst känner man lite oro när man ska ut i yrkeslivet och börja prestera, men när man är flera som är i samma läge kan man stötta varandra. Vi hänger fortfarande tillsammans, käkar lunch och fikar ihop.

Möjlighet att prova på olika roller

Traineetiden tillbringas till största delen i Sundsvall där IT‑avdelningen har sitt största kontor. Utbildning, studiebesök i verksamheten och praktik på olika områden gör traineerna väl rustade för att slussas in i yrket efter ett halvår.

– En av de bästa grejerna med traineeprogrammet är att du kan prova dig fram och hitta vad du tycker bäst om. Försäkringskassans IT‑avdelning är så stor att i princip alla arbetsuppgifter finns. Här har du verkligen chansen att byta jobb på jobbet och hitta det du trivs med, säger Maria Allström som ansvarar för traineeprogrammet.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad