Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Har du assistans från Humana?


Uppdaterad 14 februari

Den 31 januari beslutade inspektionen för vård och omsorg (IVO) att återkalla tillståndet för Humana assistans AB. I samband med det har Försäkringskassan beslutat att stoppa utbetalningarna till bolaget och istället betala direkt till dig som får assistans via dem.

Din rätt att få assistans påverkas inte

Att ett bolag får sitt tillstånd återkallat påverkar inte din rätt till assistans, har du ett beslut om ersättning fortsätter det att gälla precis som innan.

Har du fått ett brev från oss?

Ni som har Humana som betalningsmottagare har fått ett brev från oss eftersom vi inte längre godkänner Humana som betalningsmottagare, utbetalningen kommer istället ske direkt till dig. I brevet finns information om vad som gäller om du redan har ett konto registrerat hos samt hur du ska göra om du inte har det.

Du kan välja en annan betalningsmottagare

Domstolen har fattat beslut om inhibition av beslutet från IVO, det betyder att Humana kan fortsätta med sin verksamhet i avvaktan på att frågan prövas och avgörs i domstol. Men utifrån omständigheterna som framkommit i beslutet från IVO har Försäkringskassan fattat ett självständigt beslut att Humana inte kan vara mottagare av utbetalning av din assistansersättning.

Vill du att ett annat assistansbolag ska vara betalningsmottagare av din assistansersättning kan du redan nu logga in via Mina sidor och anmäla det i vår e-tjänst ”Begäran betalningsmottagare och anordnare”. Även du som är ställföreträdare kan använda e-tjänsten.

Det går också bra att använda blankett 3079 Anmäl anordnare och betalningsmottagare av assistansersättning.

3079 Anmäl anordnare och betalningsmottagare av assistansersättning Pdf, 777 kB, öppnas i nytt fönster.

Bli egen arbetsgivare

Du kan också välja att bli egen arbetsgivare och anställa dina assistenter själv.

Information för dig som anställer assistenter själv

Kommunen har alltid grundansvaret

Kommunen där du bor är alltid skyldig att utföra din assistans och du kan välja dem som anordnare. Har du frågor kring det kan du kontakta din kommun och be att få tala med dem som hanterar frågor om LSS och personlig assistans.