Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

41 miljarder i kompensation till arbetsgivare under pandemin


Under coronapandemin stod staten för en stor del av arbetsgivarnas sjuklönekostnader. De 41 miljarder som betalades ut motsvarar 52 procent av de totala sjuklönekostnaderna. Det visar en ny analys från Försäkringskassan.

Arbetsgivarna betalar i regel sjuklön de första 14 dagarna för anställda som är sjukfrånvarande. Coronapandemin innebar en kraftig ökning av kortare sjukfall och därför införde regeringen tillfälliga regler för att kompensera arbetsgivarna för onormalt höga sjuklönekostnader.

Vård- och omsorgssektorn var särskilt påverkad av sjukfrånvaro under pandemin, då personalen av naturliga skäl inte kunde jobba hemifrån vid symptom, utan tvingades stanna hemma och sjukanmäla sig. Följaktligen gick också den största delen av ersättningen för höga sjuklönekostnader till just dessa branscher.

− Utvecklingen inom vård- och omsorgssektorn var lätt att förutse men något som förvånade var utvecklingen inom vissa andra branscher som inte brukar ha hög sjukfrånvaro som gruvnäring och naturbruk, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och en av författarna bakom rapporten.

Generellt har stora arbetsgivare högre sjuklönekostnader än mindre arbetsgivare och lägst kostnader för sjuklön har så kallade mikroföretag (färre än tio anställda). Men stödet är utformat så att små arbetsgivare med förmodat mindre ekonomiska marginaler får högre ersättning. Dock fick i stort sett alla arbetsgivare oavsett storlek stöd under pandemiåren.

Analysen

Ersättning för sjuklönekostnader under coronapandemin (Korta analyser 2022:7) Pdf, 815 kB, öppnas i nytt fönster.