Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Detta händer med ersättningar från Försäkringskassan när pensions­åldern höjs


Den 31 maj beslutade riksdagen att höja åldersgränserna i pensionssystemet och vissa andra trygghetssystem från och med 1 januari 2023. Här kan du läsa hur det påverkar några av de ersättningar du kan få från Försäkringskassan.

Sjukersättning

I dag får du sjukersättning till och med månaden innan du fyller 65 år. Höjningen av åldersgränsen innebär att om du har sjukersättning och fyller 65 år under 2023 eller senare kommer sjukersättningen att betalas ut till och med månaden innan du fyller 66 år. Du behöver inte göra något för att din sjukersättning ska förlängas.

Om du fyller 65 år under 2022 påverkas du inte av lagändringen utan din sjukersättning upphör när du fyller 65 år.

Bostadstillägg

Bostadstillägg kan bara betalas ut till personer som har sjukersättning. Om du har sjukersättning och bostadstillägg och fyller 65 år under 2023 eller senare så kommer bostadstillägget att fortsätta att betalas ut till och med månaden innan du fyller 66 år. Du behöver inte göra något för att bostadstillägget ska förlängas.

Om du fyller 65 år under 2022 ska du ansöka om bostadstillägg från Pensionsmyndigheten från och med månaden du fyller 65 år.

Livränta

Det vanligaste när du har livränta är att du har ersättningen beviljad fram till och med månaden innan du fyller 65 år. Om du har livränta och fyller 65 år under 2023 eller senare så kommer livräntan att fortsätta att betalas ut till och med månaden innan du fyller 66 år. Du behöver inte göra något för att livräntan ska förlängas.

Om du har tidsbegränsad livränta berörs du inte av lagändringen utan din livränta gäller till det datum som beslutats.