Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Coronarelaterade åtgärder upphör


Från och med 1 april 2022 upphör de tillfälliga ersättningarna och åtgärderna som infördes under pandemin.

Från och med 1 april 2022 upphör de tillfälliga ersättningarna och åtgärderna som infördes under pandemin.

Det gäller:

  • ersättning för karens
  • ersättning för riskgrupper
  • ersättning för personer som avstår från arbete för att inte smitta närstående som tillhör en riskgrupp
  • ersättning för vab vid skolstängning på grund av covid-19
  • ersättning till föräldrar till barn som varit allvarligt sjuka.

Det går fortfarande att ansöka om ersättning för dagar innan 1 april 2022. Information om vad som gäller hittar du under respektive rubrik längre ner på den här sidan.

Från och med 1 april klassas inte längre covid-19 som en allmänfarlig sjukdom. Det innebär att den som smittas av covid-19 från och med 1 april 2022 inte kan få smittbärarpenning.

Från och med 1 april 2022 återinförs karensdagen och kravet på läkarintyg för deltagare i program hos Arbetsförmedlingen.

Från och med 1 april 2022 behöver den som vabbar skicka in ett intyg från sjuksköterska eller läkare när barnet varit sjuk i mer än 7 dagar.

Från och med 1 april 2022 behöver den som är anställd och blir sjuk återigen styrka sin sjukfrånvaro med ett läkarintyg från den åttonde dagen för att få sjuklön. Det gäller även för de som ansöker om sjukpenning från första dagen i sjukperioden.