Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Nationell kampanj om våld i nära relationer


Den 15 november startar den nationella kampanjen Tillsammans mot våld som drivs av flera myndigheter och länsstyrelserna. I matbutiker i hela landet visas information till våldsutsatta, anhöriga och våldsutövare om var man kan vända sig för stöd och hjälp. Informationsinsatsen pågår en månad och budskapet sprids även i sociala medier.

Bakom den nationella kampanjen ”Tillsammans mot våld” står Jämställdhetsmyndigheten tillsammans med länsstyrelserna, Försäkringskassan, Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

− Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem som vi gemensamt tar ställning mot. Försäkringskassan arbetar aktivt med att ställa frågor om våld och hjälper våldsutsatta vidare för stöd. Att leva ett liv fritt från våld är en rättighet men det är också en folkhälsofråga, säger Julie Jacobsson, verksamhetsutvecklare på Rättsavdelningen.

De fem myndigheterna har utvecklat rutiner och metoder för att upptäcka våld i nära relationer utifrån ett regeringsuppdrag.

Information i hundratals matbutiker

Kampanjen genomförs på flera olika språk den 15 november-15 december och för andra året, i samband med den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november.

Under perioden kommer information till våldsutsatta, anhöriga och våldsutövare att visas på skärmar i hundratals mataffärer över hela landet samt i sociala medier. I kampanjen hänvisas till Kvinnofridslinjen och Välj att sluta för stöd och hjälp.

Kampanjmaterial – Tillsammans mot våld (jamstalldhetsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du har rätt till ett liv fritt från våld