Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Myndigheter samverkar mot brott på arbetsplatser


Försäkringskassan samarbetar med sju andra myndigheter mot arbetslivskriminalitet. Sedan 2018 har myndigheterna genomfört över femtusen inspektioner på arbetsplatser runt om i landet. Idag startar en informationsinsats som riktar sig till konsumenter.

Myndighetssamarbetet utgår från två uppdrag från regeringen. I uppdraget ingår att öka antalet gemensamma kontroller och stärka allmänhetens kunskap och förändra attityder mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet.

Arbetslivskriminalitet handlar om företag eller organisationer som medvetet bryter mot olika slags regler i arbetslivet. Det kan vara att de bryter mot regler om arbetsmiljö, tar del av bidrag som de inte har rätt till, inte betalar skatter och avgifter eller låter människor arbeta som inte har arbetstillstånd.

Den 2 november startar en informationsinsats med tips och råd för konsumenter som står inför ett köp eller ska anlita en privat firma. Försäkringskassan har bidragit med information om vad som är viktigt att tänka på kring tandvård och personlig assistans.

Information hos Arbetsmiljöverket:

Stoppa arbetslivskriminalitet (av.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet (av.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.