Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Ny rapport om hur kvinnors och mäns inkomst­utveckling påverkas av att få barn


Kvinnors inkomst påverkas mer än mäns av att få barn. Kvinnor som tar ut all eller nästan all föräldrapenning har sämre inkomstutveckling än de som tar ut mindre. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan som undersöker vad som händer med inkomsten efter att man har fått barn.

- Vi ser att kvinnors genomsnittsinkomst sjunker markant när de får barn – medan männens genomsnittsinkomst förändras väldigt lite, säger Hanna Hultin, analytiker hos Försäkringskassan inom analys och prognos och medförfattare till rapporten.

Försäkringskassan undersöker i sin analys hur inkomstskillnader mellan kvinnor och män ser ut innan och efter att de får sitt första gemensamma barn, och hur fördelningen av föräldrapenningen påverkar inkomsten.

”Det tar fem år för kvinnor att nå samma inkomst”

Hur föräldraledigheten delas upp tycks också ha betydelse för kvinnans inkomstutveckling. Kvinnor som tar ut all eller nästan all föräldrapenning får sämre inkomstutveckling än de som tar ut mindre.

- Det tar fem år för de kvinnor som tar ut mellan 80 och 100 procent av parets föräldrapenning att komma tillbaka till samma genomsnittsinkomst som året innan de fick barn. Men för de kvinnor som delar mest jämställt på föräldrapenningen tar det fyra år, säger Hanna Hultin.

Inkomstutveckling efter barnafödande (Korta analyser 2020:3) Pdf, 232 kB, öppnas i nytt fönster.