Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Nya riskgrupper för covid-19 från 1 juni


Regeringen har beslutat om att utöka diagnoslistan över riskgrupper för covid-19. Den nya diagnoslistan börjar gälla idag, 1 juni och gäller retroaktivt från 1 januari 2021.

Beslutet innebär att:

  • personer med stroke, hypertoni, schizofreni, bipolär sjukdom samt ett ovanligt hälsotillstånd där den enskildes tillstånd och symtombild ökar risken för allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19, är riskgrupper.
  • intellektuell funktionsnedsättning ensamt ger rätt till ersättning för riskgrupper. Tidigare var kravet samtidig intellektuell nedsättning och rörelsenedsättning (flerfunktionsnedsättning).

Om du tillhör någon av de nya riskgrupperna kan du ansöka retroaktivt om ersättning för riskgrupper för tid från 1 januari 2021. Det gäller även om du har närståendepenning eller är assistent åt närstående i riskgrupp för covid-19 och måste avstå från arbete för att undvika att smitta.

Om du sökt utifrån tidigare diagnoslista och fått avslag behöver du ansöka på nytt. Vi behöver ett nytt läkarintyg som styrker att du tillhör riskgruppen.

Ansök om ersättning för riskgrupper på Mina sidor.

Om du ansöker via pappersblankett

En uppdaterad blankett med de nya diagnoserna kommer finnas tillgänglig från och med 21 juni. Fram till dess behöver du som tillhör någon av de nya riskgrupperna skriva in din diagnos för hand. Sätt ett kryss i valfri diagnosruta, stryk över den befintliga diagnostexten och skriv in din diagnos till höger om rutan.

För mer information om ersättning för riskgrupper och den nya diagnoslistan se sidan Coronaviruset – det här gäller

Coronaviruset – det här gäller