Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

När har jag rätt till smittbärarpenning?


Försäkringskassan får många frågor om smittbärarpenning kopplat till covid‑19. Här svarar vi på de vanligaste frågorna.

Du kan ansöka om smittbärarpenning om en läkare har beslutat om att du inte får gå till arbetsplatsen eftersom du är eller kan vara smittad av covid-19. Du behöver inte träffa läkaren personligen, utan beslutet kan förmedlas till dig av annan vårdpersonal eller smittspårare. Du kan få beslutet antingen skriftligen eller muntligen.

Du kan också ansöka om smittbärarpenning om du har fått förhållningsregler, det vill säga en läkare har beslutat om att du inte får gå till arbetsplatsen eftersom du bor tillsammans med någon som har testat positivt för covid-19. Du behöver inte träffa läkaren personligen, samma som ovan gäller även här.

Ska jag skicka in provsvar när jag ansöker?

Svar: Nej, du behöver inte lämna in något provsvar eller intyg på att du varit på provtagning när du ansöker om smittbärarpenning.

Behöver jag ha ett läkarintyg?

Svar: Nej, regeringen har beslutat att tillfälligt ta bort kravet på läkarintyg för ansökningar om smittbärarpenning som gäller covid-19. Det gäller från och med 6 februari till och med 30 juni 2021.

Gäller karensavdrag vid smittbärarpenning?

Svar: Nej, du har rätt till smittbärarpenning från dag ett. Du ska alltså inte ansöka om ersättning för karens när du ansöker om smittbärarpenning.

Jag är sjuk i covid-19, vad gäller för mig?

Svar: Om du är så sjuk att du inte kan arbeta ska du inte ansöka om smittbärarpenning. Då gäller samma sak som när du blir sjuk i vanliga fall.

Jag har testat positivt men är inte sjuk. Jag har inte blivit kontaktad av en smittspårare, vad ska jag göra?

Svar: Läs mer på 1177 Vårdguiden vad som gäller kring provtagning och smittspårning i den region där du bor.

1177 Vårdguiden (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jag bor med någon som är smittad men har inte blivit kontaktad av en smittspårare, vad ska jag göra?

Svar: Läs mer på 1177 Vårdguiden vad som gäller kring provtagning och smittspårning i den region där du bor.

1177 Vårdguiden (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips till dig som ska ansöka!

Tänk på att fylla i uppgifter för alla dagar som du inte har kunnat arbeta på grund av förhållningsregler. Vi behöver veta hur många timmar per dag som du inte har arbetat, för att kunna beräkna din ersättning.

Det är många som ansöker om smittbärarpenning nu. För att det ska gå fortare att handlägga din ansökan är det bra om du ansöker för hela perioden när du har börjat arbeta igen.

Coronaviruset – det här gäller