Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Myndigheter samverkar för att upptäcka våld i nära relationer


Det pågår just nu en intensiv samhällsdebatt om att stoppa mäns våld mot kvinnor. De senaste veckorna har flera fall uppmärksammats med kvinnor som misstänks ha blivit mördade av närstående män.

Försäkringskassan arbetar sedan flera år aktivt för att upptäcka våldsutsatta personer och hjälpa dem vidare för stöd. Vi har också en tät samverkan med flera andra myndigheter.

− Vi har arbetet med frågorna på ett systematiskt sätt under en längre tid och kunnat dela med oss av kunskap och erfarenheter. I vårt arbete har vi valt ut några ersättningar som är särskilt relevanta. I mötet med dem som söker dessa ersättningar ställer vi rutinmässigt frågor om våld, säger generaldirektör Nils Öberg.

Förra veckan deltog Nils Öberg i ett digitalt möte med flera myndighetscheferna från Jämställdhetsmyndighet, Socialstyrelsen och Arbetsförmedlingen. Under mötet delades erfarenheter av det genomförda arbetet i samverkansuppdraget att upptäcka våld och vägen framåt diskuterades.

Vårt uppdrag att motverka våld

I mars släppte Statskontoret en rapport om myndigheters arbete för att motverka mäns våld mot kvinnor. I rapporten lyfts Försäkringskassans ändrade arbetssätt fram som ett positivt exempel.

Insatser mot mäns våld mot kvinnor behöver bli mer kunskapsbaserade (statskontoret.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.