Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Slopat krav på läkarintyg för smittbärarpenning


Regeringen har beslutat att tillfälligt ta bort kravet på läkarintyg vid ansökan om smittbärarpenning med anledning av covid‑19. Det gäller från och med 6 februari och fram till och med 30 april 2021.

Det krävs fortfarande att en läkare har fattat beslut om avstängning, enligt smittskyddslagen, för att ha rätt till ersättningen. I ansökan uppger du för vilken period du är avstängd. Om vi behöver kompletterande uppgifter tar vi i första hand kontakt med dig som ansöker.

Undantaget från läkarintyg gäller när du ansöker om smittbärarpenning för dagar från och med 6 februari 2021.

Det gäller även om du ansöker om smittbärarpenning om du har blivit avstängd från arbetet av en läkare eftersom du bor med någon som har testat positivt för covid‑19.

Gäller enbart covid‑19

Undantaget från kravet på läkarintyg gäller endast för ansökningar om smittbärarpenning med anledning av covid‑19. Om du är smittad av en annan allmänfarlig sjukdom, måste du fortfarande ha ett läkarintyg från dag ett när du ansöker om smittbärarpenning. Mer information under Coronaviruset – det här gäller.

Coronaviruset – det här gäller