Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Slopat krav på läkarintyg för smittbärarpenning vid covid-19


Regeringen har beslutat att tillfälligt ta bort kravet på läkarintyg vid ansökan om smittbärarpenning med anledning av covid-19. Det gäller från och med 6 februari och fram till och med 30 april 2021.

Det krävs fortfarande att en läkare har fattat beslut om avstängning, enligt smittskyddslagen, för att patienten ska ha rätt till ersättningen. I ansökan ska patienten uppge för vilken period hen är avstängd.

Undantaget från läkarintyg gäller ansökningar om smittbärarpenning för dagar från och med 6 februari 2021.

Om ansökan gäller dagar före den 6 februari 2021, eller annan allmänfarlig sjukdom, behöver patienten fortfarande ha ett läkarintyg från första dagen som visar att hen inte får arbeta på grund av risken att smitta andra.

Gäller enbart covid-19

Undantaget från kravet på läkarintyg gäller endast för ansökningar om smittbärarpenning med anledning av covid-19. Om patienten är smittad av en annan allmänfarlig sjukdom, måste hen fortfarande ha ett läkarintyg från dag ett när hen ansöker om smittbärarpenning.

Coronaviruset – för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården