Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Ersättning för riskgrupper förlängs


Nu kan du ansöka om ersättning för riskgrupper för perioden 1 januari till och med 30 april 2021. Du kan ansöka retroaktivt för obegränsat antal dagar i perioden.

Regeringen har beslutat om att förlänga ersättningen för riskgrupper till och med 30 april 2021. Förlängningen gäller även ersättning för närstående till personer i riskgrupp.

Regeringen har också beslutat om att ta bort begränsningen av antalet ersättningsdagar för den nya perioden. Det innebär att det går att ansöka om alla dagar under perioden 1 januari till och med 30 april 2021.

Om du tidigare har fått ersättning för dagar under 2020, behöver du inte ha ett nytt läkarintyg när du ansöker.

Ersättningen för 2021 betalas ut med ett schablonbelopp på som mest 810 kr före skatt.

Regeringen beslutade även att ersättningen inte längre begränsas till 180 dagar för personer i riskgrupp över 65 respektive 70 år. Det innebär att du som är äldre än 65 respektive 70 år kan ansöka om ersättning igen för perioden 1 januari till och med 30 april 2021, även om du fått ersättning för tidigare period.

När har jag rätt till ersättning?

Du har rätt till ersättning för riskgrupper om du

  • avstår arbete helt eller delvis för att undvika smitta,
  • har ett sjukdomstillstånd som tillhör en av riskgrupperna som anges i förordningen,
  • saknar möjlighet att arbeta hemifrån,
  • inte har kunnat erbjudas andra arbetsuppgifter eller
  • inte har kunnat få arbetssituationen anpassad så att lämpligt avstånd kan hållas till andra ur smittspridningshänseende.

För att ha rätt till ersättningen behöver samtliga ovanstående punkter vara uppfyllda.

Ansök på Mina sidor

{"url":"/privatperson/logga-in-pa-mina-sidor#?goto=%2Fwps%2Fmyportal%2Fprivatpers%2Ftjanster%2Fansokersattningriskgrupper","login":true,"text":"Ansök om ersättning till riskgrupper"}