Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Beslut fattat för tillfälligt stopp av bedömningar dag 180


Regeringen har beslutat om att stoppa bedömningar mot normalt förekommande arbete efter dag 180 i ett sjukfall. Förändringen gäller retroaktivt från den 21 december 2020.

Den som är sjukskriven ska nu efter den 180:e dagen i sjukfallet få sin arbetsförmåga prövad mot den arbetsgivare som man har, istället för ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete. Detta ska gälla fram till och med att man har varit sjukskriven i ett år.

Efter ett års sjukskrivning görs bedömningen mot normalt förekommande arbete. Men om den som är sjukskriven fått sin vård eller rehabilitering uppskjuten på grund av covid-19 finns det då fortfarande möjlighet att skjuta upp bedömningen mot normalt förekommande arbete.

Den som är sjukskriven behöver inte göra något. Försäkringskassan kommer fatta beslut enligt de nya reglerna. Det nya reglerna tillämpas från och med den 8 februari 2021 och gäller retroaktivt från den 21 december 2020.

Regeringen föreslår tillfälligt stopp av bedömningar vid dag 180