Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Skärpta kontroller visar resultat


Under förra året genomfördes cirka 27 400 kontrollutredningar – en ökning med ungefär 32 procent från året innan. Flest kontrollutredningar genomfördes inom förmånerna tillfällig föräldrapenning, föräldrapenning, sjukpenning och bostadsbidrag. Assistansersättning är den förmån som står både för de högsta återkraven och utgör också den största andelen av totalt återkravsbelopp.

– Fler kontrollutredningar beror bland annat på att vi fått in bra tips från andra myndigheter. Framför allt från kommunerna i form av att barn inte dyker upp i skolan, eller från landstinget att de inte kommer till bvc. Då har vi kunnat göra utredningar om exempelvis barnbidrag, säger Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Kontrollutredningarna under året som gått ledde till att över en miljard kronor har begärts tillbaka samt att 860 miljoner har förhindrats att betalas ut felaktigt. Tillsammans utgör dessa två siffror nästan en fördubbling av resultatet för 2019. Återkraven innebär dock inte att pengarna alltid kommer tillbaka. I många fall är det svårt att driva in dem, då krävs det ett domstolsbeslut.

– Får vi exekutionstitel och därmed möjlighet att gå till Kronofogden direkt skulle vi kunna driva in felaktiga utbetalningar i ett tidigt stadium. Det vore viktigt framför allt när det gäller den organiserade brottsligheten där pengar ibland hinner försvinna innan vi har möjlighet att återkräva dem, säger Britt-Marie Hultström.