Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Utbetalningar till regionerna


Försäkringskassan har i uppdrag att betala ut pengar till regionerna, enligt en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner. I slutet av januari betalar därför Försäkringskassan ut sammanlagt 550 000 000 kronor enligt villkoren i överenskommelsen.

Överenskommelsen ska utveckla sjukskrivningsprocessen och heter ”En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings-och rehabiliteringsprocess”. Överenskommelsen ska stimulera hälso- och sjukvården till att aktivt bidra till och att utveckla sjukskrivningsprocessen.

Pengarna ska stimulera tillgången till rehabiliterings- och behandlingsinsatser för patienter med långvarig smärta, samt patienter med lindrig och medelsvår psykisk ohälsa. Pengarna ska också stimulera regionerna att planera insatser som kan öka användningen av de tjänster som finns framtagna för elektroniskt informationsutbyte med Försäkringskassan.

En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2020 Länk till annan webbplats.