Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Rekordmånga ansöker om smittbärarpenning


Antalet personer som ansöker om smittbärarpenning från Försäkringskassan är rekordstort med anledning av coronapandemin. Hittills i år har Försäkringskassan tagit emot närmare 13 000 ansökningar, vanligtvis är siffran 350 för ett helt år. Störst är ökningen sedan restriktionerna skärptes i oktober och personer som bor tillsammans med någon som bekräftats vara smittad av Covid‑19 också ska stanna hemma, på grund av smittorisk.

– Toppen i våras var under vecka 14, då hade vi totalt 470 ansökningar. Förra veckan hade vi 2 438 ansökningar, säger Nagam Alkass, områdeschef på Försäkringskassan.

Även Försäkringskassans kostnader för smittbärarpenning ökar kraftigt jämfört med i fjol när summan landade på totalt 4 miljoner kronor. Fram till oktober i år har drygt 19 miljoner betalats ut och enligt Försäkringskassan senaste beräkningar kommer ytterligare cirka 15 miljoner att betalas ut fram till årsskiftet. För att klara det ökade söktrycket har Försäkringskassan ställt om 45 handläggare från andra avdelningar.

– Vi är mitt uppe i en pandemi så siffrorna gällande utbetalning kan förändras. Vi följer ständigt pandemins utveckling för att säkerställa våra resurser, säger Nagam Alkass.