Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Hjälp med andning som egenvård


Efter en lagändring kan hjälp med andning nu ge rätt till personlig assistans. För att vi ska kunna bedöma det behöver vi information från dig som skriver läkarutlåtanden. Det är viktigt att du tydligt beskriver vilken nedsättning personen har i andningsfunktionerna och ifall några hjälpmoment kan utföras som egenvård.

Från och med den 1 november 2019 kan hjälp med andning ge rätt till personlig assistans. En förutsättning är att personen har en nedsättning i andningsfunktionerna och att det finns en risk för personens liv om hen inte får hjälp. Därför är det viktigt att vi får en tydlig beskrivning av andningsfunktionernas nedsättning i läkarutlåtandet.

Du behöver bedöma om hjälpen kan utföras som egenvård
En person kan inte få personlig assistans för insatser som hälso- och sjukvården ska utföra. Ett undantag är när du som legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal bedömer att insatsen kan utföras som egenvård i hemmet med hjälp av en personlig assistent. Du som skriver läkarutlåtandet ansvarar för att göra bedömningen och din bedömning behöver framgå i läkarutlåtandet så att vi kan ta ställning till om hjälpen kan ge rätt till assistansersättning.

Hjälp med andning kan ge rätt till personlig assistans