Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Teknisk beskrivning för tjänsten EFOS

Här hittar du information och beskrivning av tjänsten, till exempel beställningsstation, upphandling av kort, teknisk beskrivning.

 

Beställningsstation

Beställaren och kunder kommer att nyttja Försäkringskassans upphandlade administrationsverktyg för administration och beställning av alla korttyper och information som används vid personalisering av kort. Administrationsverktyget kommer på sikt också användas för att beställa och förändra behörigheter för administratörer och kontorsuppgifter (ex. leveransadresser).

Administrationsverktyget tillsammans med eventuella integrerade applikationer utgör huvuddelarna av beställningsstationen för att kunna utfärda tjänstekort och andra typer av kort.

Beskrivning kort

Försäkringskassan har under flera år gett ut stora mängder kort och certifikat i den gamla tjänsten MCA. Dessa måste klara lösningen i EFOS vilket ökar komplexiteten både för användare och leverantörer. Merparten av dessa kort är utgivna med chip profil ISO/IEC 7816-15:2004 och är implementerade enligt profil 1 och profil 2 i standarden SS 61 43 32 2011 eller senare.

Vi har påbörjat ett arbete för att implementera varianter av kort som utgår från samma standard, men som bland annat har följande tillägg:

  • Stöd för elliptiska kurvor (ECC)
  • Möjlighet att använda flera kontaktlösa tekniker samtidigt på samma kort (MIFARE Classic EV och MIFARE DESFire EV1)

I dagsläget används Net iD som PKI-klient för att hantera kryptografin mellan kortets profil och det operativsystem/den klient som används.

 

Tekniska gränsytor

Målet är att beställarens upphandlade administrationsverktyg fungerar som beställningsstation gentemot leverantören av tjänsten som ingår i detta avrop. Beställningsstationen skickar och tar emot information mellan beställaren och tjänsten hos leverantören. Krav på detta gränssnitt framgår av kraven på beställningsstationen.

Principskiss för tjänsten

Arkitekturen ger stöd för successiv anpassning till ny funktionalitet samtidigt som man kan bibehålla stöd för befintliga lösningar.

Illustrationen visar arkitekturen för EFOS-tjänsten.

Senast uppdaterad