Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Sverker Göranson: Problemet är inte borta när man börjar arbeta Actions
Loading...

Sverker Göranson: Problemet är inte borta när man börjar arbeta

Text Sverker Göranson Actions
Loading...

– Jag var farlig för mig själv, för jag ville göra mer hela tiden och löste många utmaningar genom att ta i lite till. Det berättar Sverker Göranson, som var Sveriges Överbefälhavare när han drabbades av en utmattningsdepression.

Det började med att Sverker tog på sig mer och mer på jobbet, han sa ja till allt och tänkte att det skulle lösa sig genom att han arbetade lite mer och lite hårdare.

– Så började jag att stryka sådana saker som man inte borde stryka, jag kunde hoppa över en måltid och jag kunde låta bli att träna.

Sverkers situation var inte hållbar, snart märkte han att han började få svårt att sova, blev irriterad oftare och fick problem med att minnas saker.

– Motorn, det vill säga kroppen, blev mer och mer slutkörd.

På en konferens i Sälen insåg Sverker att han inte kunde fortsätta på samma sätt längre och han fattade beslutet om att stanna upp. Han förstod dock inte vilken rehabiliteringsprocess han hade framför sig.

– Ingångsvärdet var ”ge mig två veckor ledigt så kör jag igen.”

Men efter att ha pratat med läkare och terapeut så insåg Sverker att det behövdes mer.

– De gav mig successivt kunskap om vad som händer i kroppen när man bränner ljuset i bägge ändar.

För att inte upprepa sitt misstag gjorde Sverker en del förändringar i sitt liv efter sjukskrivningen och kom tillbaka till det krävande jobbet som Överbefälhavare stegvis.

– Det fanns en plan för hur jag successivt skulle bli mer och mer engagerad i jobbet, som inte började första dagen utan kom mer efterhand.

Sverker har dragit viktiga lärdomar från sina upplevelser, inte bara när det gäller hur han ska ta hand om sin kropp utan även när det kommer till ledarskap.

– Jag blev nog en bättre chef och ledare efter det här, nu har jag kunskap om det som händer kroppsligt och mentalt och hur man kan hantera det.

Sverker Göranson: Problemet är inte borta när man börjar arbeta

3 minuter

Sverker Göranson, tidigare överbefälhavare, blev utbränd. Här berättar Sverker om sina erfarenheter.

Relaterade länkar Sverker Göranson Actions
Loading...