Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Sofia Ståhl: Jag behandlade mig själv väldigt illa Actions
Loading...

Sofia Ståhl: Jag behandlade mig själv väldigt illa

– Våga sök hjälp, ta dig till läkaren eller be någon ta dig dit. Det är ett av de viktigaste råden som Sofia Ståhl, mer känd som hälsoprofilen PT-Fia, kan ge till andra som drabbats av utmattningsdepression. Hon drabbades själv för drygt fem år sedan.

Dålig självkänsla, dålig återhämtning och väldigt mycket arbete ledde fram till Sofia Ståhls utmattningsdepression. Sofia menar att hon framförallt körde över sina egna signaler, sin integritet och behandlade sig själv väldigt illa.

Sofias väg tillbaka efter utmattningen var inte enkel, det tog flera år att ta sig tillbaka till något som liknade heltid. Att hon är egenföretagare underlättade att anpassa arbetet.

– Jag kunde tillsammans med min handläggare hos Försäkringskassan sätta upp vissa mål och styra över min egen tid och mina arbetsuppgifter.

Om en närstående får en utmattningsdepression

Sofia menar att det bästa man kan göra om en närstående drabbas av utmattningsdepression, är att erbjuda sin hjälp med det man kan.

– Jag uppskattade att någon frågade om de kunde hjälpa till under tiden jag var sjuk. Som närstående behöver man inte alltid ha ett svar eller en lösning, stöd räcker långt.

Sofia fick mycket hjälp med det praktiska av sin man. Han hjälpte till att ta henne till läkaren, ringa samtal och andra saker som kändes övermäktiga när hon var utmattad. Sofia lyfter även vikten av att våga söka hjälp tidigt i sjukdomsförloppet.

– Ta dig till läkaren eller be någon ta dig dit. Och framförallt – ta dina symptom på allvar. Det är jättebra om man kan stoppa det i tid, man vill inte ta det så långt som jag gjorde.

Utmattningsdepression – lär dig tyda signalerna

- Ett av de första symptomen på utmattningsdepression är sömnproblem. Du har svårt för att somna och störs av en hackig och ryckig sömn. Det i sin tur leder på sikt till trötthet både fysiskt och psykiskt, koncentrationssvårigheter, minnesstörningar och kroppsliga symptom såsom magproblem, huvudvärk och hjärtklappning, säger Giorgio Grossi, forskningsansvarig på Stressmottagningen.

– Dessa signaler är kroppens sätt att tala om att något inte står rätt till. Många förstår vikten av att lyssna på kroppens signaler men anser också att det finns något viktigt som kräver absoluta närvaro här och nu. I en sådan situation är det lätt gjort att pressa sig själv för att klara en kortsiktig deadline, tills signalerna helt plötsligt inte går att stänga av.

Varva mellan aktivitet och återhämtning är vägen tillbaka

För att komma tillbaka till arbetet efter en sjukskrivning krävs noggrann planering mellan arbetsgivare och arbetstagare.

– Gör upp en plan med din arbetsgivare. Träna på att göra en sak i taget, gå i tid och ta pauser med jämna mellanrum. Om man från dag ett förväntar sig att kunna arbeta precis som förut så bäddar det för en krasch vilket långsiktigt blir mer kostsamt, säger Giorgio Grosso.

Han liknar kroppens energinivå med en mobiltelefon som behöver laddas. När en utmattad person har en bra dag är det lätt att tömma hela energipotten på en och samma gång. Då blir det som en telefon som laddats ur, det blir tyst i luren innan batteriet hunnit laddats upp igen. Om man ständigt gör på det viset så tar det väldigt lång tid att komma tillbaka.

– Knepet för att komma ur en utmattning är att ständigt varva mellan aktivitet och återhämtning, och lära sig att inte köra slut på all energi direkt. Att ta mikropauser i vardagen är en nyckelfaktor, säger Giorgio Grossi.

Sofia Ståhl: Jag behandlade mig själv väldigt illa

3 minuter

– Våga sök hjälp, ta dig till läkaren eller be någon ta dig dit. Det är ett av de viktigaste råden som Sofia Ståhl, mer känd som hälsoprofilen PT-Fia, kan ge till andra som drabbats av utmattningsdepression. 

Relaterade länkar Sofia Ståhl Actions
Loading...

Relaterade länkar

Fler berättelser om att komma tillbaka