Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Niklas Ekdal: Vägen upp är lika lång som vägen ned Actions
Loading...

Niklas Ekdal: Vägen upp är lika lång som vägen ned

Jag tror det är viktigt att prata om hur man mår och våga erkänna att man har en depression. Orden kommer från Niklas Ekdal, 55 år, journalist, författare och tidigare programledare.

Psykisk ohälsa är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. De vanligaste psykiatriska diagnoserna är olika typer av depressioner och ångestsyndrom.

En kväll för fem år sedan när Niklas spelade fotboll krockade han med en kille och fick en hjärnskakning. Hjärnskakningen övergick sedan i en depression och till sist var det så illa att Niklas blev sängliggande.

– Jag kunde inte göra någonting, jag var liksom förlamad och jag hade hörselskydd och solglasögon inomhus.

Niklas drabbades av svår depression. När allting var som mörkast tog han en överdos av tabletter för att stänga av allt. Niklas överlevde överdosen och blev sedan vårdad på sjukhus. Vägen tillbaka var varken kort eller enkel.

- Man brukar säga att vägen upp ofta är ungefär lika lång som vägen ned. Efter att ha varit mer eller mindre utslagen i ungefär ett och ett halvt år tog det ungefär lika lång tid att ta mig tillbaka till den gamla kapacitet jag hade.

Arbetet – en del av rehabiliteringen

Arbetet blev en del av Niklas rehabilitering. Han fick ett erbjudande om att vara programledare efter att ha blivit utskriven från sjukhuset och bestämde sig för att satsa. Det kändes vågat att börja jobba så tidigt efter att ha varit utslagen ett år, men Niklas ångrade aldrig att han tog chansen.

Kontakten med Försäkringskassan beskriver Niklas som positiv:

- De hörde av sig och var måna om att jag skulle komma tillbaka. De frågade om jag kunde börja jobba 25 procent eller 50 procent. Det beskriver Niklas som väldigt viktigt. Just möjligheten att komma tillbaka steg för steg och inte att man ena dagen är sjuk och nästa är man frisk.

Niklas berättelse

3 minuter

Jag tror det är viktigt att prata om hur man mår och våga erkänna att man har en depression. Orden kommer från Niklas Ekdal, 55 år, journalist, författare och tidigare programledare.

Vanliga frågor

Ja. När Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning tar vi ställning till om det går att arbeta delar av dagen trots sjukdom eller skada.

Det är möjligt att få hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukpenning, beroende på hur mycket man kan arbeta. Prata med din arbetsgivare eller handläggare om du vill ha mer information.

Relaterade länkar Niklas Ekdal Actions
Loading...