Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Magdalena Graaf: Jobbet hjälpte mig att läka Actions
Loading...

Magdalena Graaf: Jobbet hjälpte mig att läka

Text Magdalena Graaf Actions
Loading...

– Mina chefer lät mig få sitta på kontoret istället för att stå på en scen inför flera tusen människor. Det berättar Magdalena Graaf, programledare och egenföretagare, om den första tiden på jobbet efter att ha fått en hjärnblödning och varit sjukskriven i tre månader.

För sju år sedan när Magdalena var med i ett underhållningsprogram på tv drabbades hon av fruktansvärd huvudvärk. Värken höll i sig en vecka och blev bara värre och värre.

– Till slut var det så fruktansvärt att jag knappt kunde stå upp. Inga tabletter hjälpte och jag åkte in till sjukhuset. Där hittade man en blödning i huvudet som var 2,7 deciliter blod stor.

Magdalena sjukskrevs i tre månader för att kunna återhämta sig efter operationen. Hon trivdes inte med att ligga hemma och ville komma tillbaka till jobbet så fort som möjligt. Hennes chefer ordnade så att hon kunde komma tillbaka till jobbet stegvis. Till en början fick hon arbeta med andra uppgifter än sina vanliga åtaganden som programledare.

– Det var en jätteskön möjlighet för mig att läkas litegrann samtidigt som jag fick vara runt mina kollegor och människor jag trivs med, säger Magdalena.

Forskaren: En stödjande arbetsplats är en del i rehabiliteringen

Arbetsplatsen är en viktig arena för återgångsprocessen. Det menar Christian Ståhl, docent i arbetslivsinriktad rehabilitering vid Linköpings universitet. Han har länge forskat om samverkan mellan myndigheter, vård och arbetsliv vid sjukskrivning, återgång i arbete och rehabilitering. Forskningen på området visar att stödet från chefer och kollegor ofta är centralt, särskilt när en person ska komma tillbaka till arbetet men ännu inte är fullt återställd.

– En stödjande arbetsplats kan fungera som en del i rehabiliteringen. På samma sätt kan det vara skadligt om arbetsplatsen inte är stödjande, eller till och med har varit en del av orsakerna till sjukskrivningen. Därför behöver arbetsgivare bli medvetna om vilken viktig roll de spelar för återgångsprocessen, säger Christian Ståhl.

Respektfullt bemötande

För att arbetsplatsen ska vara rehabiliterande snarare än skadande behöver chefer ha tillräcklig kompetens kring olika sjukdomstillstånd och hur dessa ska bemötas.

– Både chefer och kollegor behöver förstå att personen inte kan förväntas arbeta på samma sätt som innan sjukskrivningen. God etik vid sjukskrivning handlar om respektfullt bemötande, säger Christian Ståhl.

Magdalena Graaf: Jobbet hjälpte mig att läka

3 minuter

Programledaren och egenföretagaren Magdalena Graaf fick en hjärnblödning och var sjukskriven i tre månader för att kunna återhämta sig efter operationen.

Relaterade länkar Magdalena Graaf Actions
Loading...

Relaterade länkar

Läs fler berättelser om att komma tillbaka