Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Åsa Kadowaki: Psykisk ohälsa är inte samma sak som sjukdom Actions
Loading...

Åsa Kadowaki: Psykisk ohälsa är inte samma sak som sjukdom

– Om jag är med om en förlust, då vore det sjukt om jag inte blev ledsen och inte kände mig annorlunda. Vi måste lära ut att det är normalt att må dåligt och att man inte behöver stanna upp och vänta tills det känns bra igen. Det förklarar Åsa Kadowaki, specialist i psykiatri och leg. KBT-psykoterapeut.

Åsas budskap är att psykisk ohälsa inte är samma sak som sjukdom och att vi därför borde behandla det på ett annat sätt.

– När vi inte mår bra då tänker vi att vi är sjuka, och när vi är sjuka så ska vi inte behöva prestera som vanligt. Då går vi till doktorn och sjukskriver oss.

Åsa menar är att detta beteende gör att vi blir allt mer känsliga för normala livshändelser. Våra nervsystem lär sig att den jobbiga situationen är farlig när vi sjukskriver oss vid tillfällen då det egentligen är helt normalt att må dåligt under en tid.

– Lämnar jag ett sammanhang när jag mår som sämst så lär sig nervsystemet att det var det som var hotande om jag lämnade det. Så därför är det av största vikt att man är kvar i sitt sammanhang och jobbar med förändring där.

Att läkare sjukskriver patienter trots detta tror Åsa beror på att många som kommer till läkaren redan har bestämt sig för att de behöver sjukskrivas och att läkare har svårt att säga emot.

– Om patienten redan har bestämt sig för att vara sjukskriven en period så kan det lätt kännas som att man hamnar i konflikt med patienten och det tycker inte läkare om.

Åsa menar att läkare måste bli bättre på att istället för att medicinera och sjukskriva vid lättare psykisk ohälsa hjälpa patienten att klara sig i sin vardag och att fler på så sätt kan komma tillbaka snabbare.

relaterade_lankar_mallobjekt Actions
Loading...
Vad är delningslänkar?