Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Stora variationer i styrningen av Försäkringskassan enligt ISF

17 oktober 2018

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, anser att styrningen av Försäkringskassan behöver bli mer långsiktig och uthållig. Det framgår i en rapport där ISF har granskat hur regeringens styrning av Försäkringskassan har påverkat handläggningen av sjukpenning.

Historiskt har det funnits en variation i såväl den interna som externa styrningen av Försäkringskassan och historiskt har sjuktalet varierat kraftigt i Sverige. Det har även varit stora variationer i olika delar av landet. Sedan 2012 har fokus i styrningen av och i Försäkringskassan ändrats två gånger, först låg fokus på förtroende och sedan på rättssäkerhet.

- Variationerna är inte bra, det kan ha påverkat legitimiteten och förtroendet för sjukförsäkringen. Våra bedömningar ska vara rättssäkra och vi ser utifrån förvaltningsrätternas domar att Försäkringskassan gör en större andel korrekta beslut jämfört med tidigare, säger Mikael Westberg, rättschef på Försäkringskassan.

De regionala skillnaderna är nu lägre än någonsin, ett bevis för mer rättssäkra och enhetliga beslut än tidigare. Försäkringskassans bedömning är att vi är på väg mot en stabil sjukpenningnivå – genom en rättssäker och korrekt bedömning.

I rapporten lyfter ISF att riksdag och regering sedan år 2009 har haft ett övergripande mål att frånvaron från arbete på grund av sjukdom ska ligga på en långsiktig låg och stabil nivå.

Tillbaka till nyhetsarkivet