Keep in mind...
You are using an older version of your web browser. This means that you might not be able to use all of the functions of the website. We recommend that you update to a newer version.

Om elektronisk filöverföring

En del av den information du som arbetsgivare ska lämna till Försäkringskassan kan skickas elektroniskt via fil. Du kan använda filöverföring för att anmäla sjukfrånvaro.

Överföringarna är snabba och enkla, och det finns flera olika alternativ beroende på behov. Gemensamt för alla alternativ är att de förenklar informationsutbytet med Försäkringskassan.

Välj på vilket sätt du vill skicka filen

Du kan skicka filer elektroniskt på flera sätt:

  • I e-tjänster för arbetsgivare.
  • Via SHS-nod, egen eller via infratjänstleverantör.
  • Via SHS-satellit.
  • Via cURL.

Ett enkelt sätt att komma igång med elektronisk informationsöverföring till eller från Försäkringskassan är att logga in och skicka filer.

Den enda tekniklösning som behövs är en dator med internetanslutning och en webbläsare som stöds av Försäkringskassan. Vi ser sedan till att informationen skickas och levereras med säker överföring.

 

SHS-nod innebär en komplett SHS-installation medan en SHS-satellit innebär att du kan utnyttja många av fördelarna med säker SHS-överföring utan att behöva investera i en egen nod. I stället fungerar SHS-satelliten som ett slags filöverföringsprogram.

 

cURL är en programvara för automatiserad filöverföring. I nuläget kan denna teknik endast användas för att skicka filer till Försäkringskassan, men längre fram ska du också kunna hämta filer.

 

Skicka och hämta filer med automatik till och från Försäkringskassan via cURL (480 kB)pdf öppnas i nytt fönster

Behöver du hjälp?

Ring kundcenter på 0771-17 90 00 för support vid inloggning.

Fördjupad information

Läs mer om elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan.

Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan (223 kB)pdf öppnas i nytt fönster

Certifikathantering Försäkringskassan

För att använda Försäkringskassans externt frontade tjänster via internet krävs ett giltigt certifikat. Läs mer om det här:

Certifikathantering Försäkringskassan (192 kB)pdf öppnas i nytt fönster