Merkostnadsersättning för vuxna
Om du har kostnader till följd av en funktionsnedsättning kan du få merkostnadsersättning. Med merkostnader menas kostnader som beror på din funktionsnedsättning och är utöver vad som är vanligt för personer i samma ålder. Försäkringskassan bedömer vad som är merkostnader.
Kan jag få merkostnadsersättning?
Du kan få merkostnadsersättning om
- du har en funktionsnedsättning som kan antas bestå i minst ett år
- du har merkostnader på minst 12 075 kronor per år på grund av din funktionsnedsättning
- du har fyllt 18 år och du har ingen underhållsskyldig förälder
- du är försäkrad i Sverige. Det är du om du bor här, men det finns några undantag från den regeln.
Vad räknas som merkostnader?
Merkostnader är kostnader som du har på grund av din funktionsnedsättning, alltså kostnader utöver de som är vanliga för personer i samma ålder utan funktionsnedsättning. Merkostnader kan vara engångskostnader eller återkommande kostnader, till exempel för förbrukningsmaterial.
Vi bedömer vad som är merkostnader på grund av din funktionsnedsättning.
Ett exempel: Du kan normalt inte få ersättning för att köpa en cykel eftersom det är en kostnad man vanligtvis har. Men om du behöver anpassa cykeln för att du ska kunna cykla trots din funktionsnedsättning så kan du ha rätt till merkostnadsersättning. I det fallet får du ersättning för kostnaden för att anpassa cykeln – du får inte ersättning för vad cykeln kostade utan anpassning.
Merkostnader är indelade i sju kategorier enligt lagstiftningen. Det går inte att räkna upp allt som kan vara merkostnader men här är några exempel.
- Hälsa, vård och kost. Till exempel kostnader för mediciner, patientavgifter och specialkost.
- Slitage och rengöring. Till exempel slitage av kläder, ökad tvätt och rengöring.
- Resor. Till exempel resor med egen bil om du inte kan åka kollektivt eller sjuk- och behandlingsresor som inte ersätts av kommunen eller regionen.
- Hjälpmedel. Till exempel inköp eller hyra och försäkring av hjälpmedel.
- Hjälp i den dagliga livsföringen. Till exempel kostnader för god man, hemtjänst eller andra insatser som beviljas av kommunen.
- Boende. Vid till exempel byte av bostad kan kostnader för ett extra rum eller större bostadsyta som behövs för vårdutrustning, hjälpmedel eller som behandlingsrum vara en merkostnad om kostnaden inte täcks på annat sätt.
- Övriga ändamål. Kostnader på grund av en funktionsnedsättning som inte ryms inom kategorierna ovan.
Du kan bara få merkostnadsersättning för sådant du själv betalar
Du kan inte få ersättning för kostnader som staten, kommunen eller regionen betalar. Om du till exempel har kostnader för sjukresor kan du bara få kostnaden upp till högkostnadsskyddet godkänd som merkostnad. Likaså kan inte kostnader för hjälpmedel godtas som merkostnader om det finns likvärdigt hjälpmedel att låna gratis från kommunen eller regionen.
Därför bör du kontakta kommunen eller regionen innan du köper hjälpmedel som du behöver på grund av din funktionsnedsättning.
Hur mycket pengar får jag?
Du kan få mellan 1 208 och 2 818 kronor per månad beroende på hur stora merkostnader du har. Om dina merkostnader är lägre än 12 075 kronor per år kan du inte få ersättning.
Beloppen gäller för 2022. Du betalar ingen skatt på ersättningen.
Merkostnader per år och ersättning per månad
- Dina merkostnader är minst 12 075 kronor per år. Du kan få 1 208 kronor per månad.
- Dina merkostnader är minst 16 905 kronor per år. Du kan få 1 610 kronor per månad.
- Dina merkostnader är minst 21 735 kronor per år. Du kan få 2 013 kronor per månad.
- Dina merkostnader är minst 26 565 kronor per år. Du kan få 2 415 kronor per månad.
- Dina merkostnader är minst 31 395 kronor per år. Du kan få maxbeloppet 2 818 kronor per månad.
Hur ansöker jag?
1. Ansök på Mina sidor
Ansök om merkostnadsersättning på Mina sidor, där du kan beskriva dina merkostnader. Läs om hur du kan räkna ut dina merkostnader under rubriken Räkna ut din merkostnad.
Skriv i ansökan om du hellre vill berätta om dina merkostnader muntligt än att skicka in dem när du ansöker.
Ansök om merkostnadsersättning eller ändra fördelning (inloggning)
2. Skicka in läkarutlåtande
När du har gjort din ansökan skickar du in ett läkarutlåtande som beskriver din funktionsnedsättning. Du som ansöker via vår e-tjänst kan skicka in läkarintyget och andra bilagor digitalt via Mina sidor så snart vi har tagit emot din ansökan. Du kan se ditt ärende på Mina sidor inom ett dygn efter att du ansökt och klickar då på Lägg till bilagor till din ansökan.
Om du inte ansöker via e-tjänsten skickar du läkarintyget och andra bilagor till Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund.
3. Vi kontaktar dig
När vi börjat handlägga ditt ärende bokar vi en tid med dig där vi tillsammans går igenom dina kostnader.
Förbered dig inför samtalet så att du kan beskriva vilka kostnader du har på grund av din funktionsnedsättning, orsaken till kostnaderna och hur du har beräknat dem om det inte redan framgår av din ansökan.
Om du har skrivit att du behöver tolk kommer handläggaren att boka det till samtalet.
4. Du får ett beslut
Vi bedömer vilka av dina kostnader som är skäliga och kan godkännas. Sedan räknar vi ihop de godkända merkostnaderna för att se om du kan få merkostnadsersättning. Om dina merkostnader är minst 12 075 kronor per år får du ett beslut om ett visst belopp per månad. Beslutet kan vara tidsbegränsat eller gälla tills vidare.
Handläggningstiden kan variera beroende på bland annat hur komplicerat ditt ärende är eller om vi behöver be dig komplettera din ansökan. Så vi kan inte säga exakt men i normalfallet kan du räkna med att få beslut inom 6 månader. Du går inte miste om några pengar medan vi handlägger din ansökan. Har du rätt till ersättning får du pengarna i efterskott då vi fattat beslutet.
5. Utbetalning
Merkostnadsersättningen betalas ut den 18:e eller 19:e varje månad.
För avvikande utbetalningsdagar se
Utbetalningsdatum och handläggningstider
När syns utbetalningen på Mina sidor?
Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se din utbetalning 8 dagar innan pengarna kommer.
6. Meddela oss om något förändras
Ring din handläggare om dina merkostnader ändras. Anmäl förändringen så snart som möjligt, men senast 14 dagar efter att du har fått reda på den. Annars riskerar du att behöva betala tillbaka pengar.
Hjälp oss göra vår webbplats bättre
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.