Resa utomlands
Här kan du beställa EU-kortet gratis och läsa vad som gäller om du tillfälligt vistas utomlands och behöver söka sjukvård eller tandvård.
Om du ska arbeta utomlands eller flytta utomlands hittar du information som gäller för dig på sidorna Arbeta utomlands eller Flytta utomlands. Tänk på att om du arbetar eller flyttar utomlands kan det påverka din rätt till vårdförmåner i Sverige och din rätt att få EU-kort eller andra ersättningar från Försäkringskassan.
Om du ska resa inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien
Beställ ett EU-kort innan du ska resa inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien. Beställ kortet i god tid, det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får det. Barn ska ha ett eget EU-kort. Kortet skickas maskinellt till den adress du eller barnet är folkbokförd på.
Vad är EU-kortet?
EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land, Schweiz eller Storbritannien. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som
- inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
- du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.
Med vård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige menas inte bara akutvård, utan även vård som orsakas av kronisk sjukdom. I sådan vård inkluderas provtagningar och medicinska kontroller.
Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk- och tandvården som de som bor i landet. Därför betalar du själv patientavgiften. I vissa länder måste du först betala hela vårdkostnaden själv och sedan begära ersättning hos landets motsvarighet till Försäkringskassan. I Schweiz och Liechtenstein krävs förutom att du har ett svenskt EU-kort också att du är medborgare i ett EU/EES land eller i Schweiz.
EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring. Inom Norden finns det ett speciellt avtal som i vissa fall täcker extra utgifter för hemresor.
Vilket land ska jag beställa EU-kort från?
Du ska ha ett svenskt EU-kort om du är försäkrad i Sverige och du beställer EU-kortet från oss. Om du omfattas av socialförsäkringslagstiftningen i ett annat land inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien ska du beställa kortet från det landet. Vilket lands lagstiftning du omfattas av beror på var du bor och arbetar.
Om du blir akut sjuk
Om du är utomlands och blir akut sjuk men inte har ditt EU-kort till hands, kan du eller din vårdgivare kontakta oss på telefonnummer +46 771-524 524 för att få ett provisoriskt intyg. Du eller din vårdgivare måste uppge ditt svenska personnummer.
Ansök om ersättning i efterhand – vård
Du kan också välja att betala hela vården själv och ansöka om ersättning från oss efteråt. Du ansöker om ersättning i efterhand på Mina sidor.
Ansök om ersättning efter nödvändig vård utomlands (inloggning)
När du ansöker ska du bifoga digitala kopior på kvitton och medicinska underlag. Om du inte redan har dokumenten som filer på din dator kan du ta foton på dem med din telefon eller skanna in dem. Om du inte kan lägga till bilagorna samtidigt som du gör din ansökan går det bra att bifoga dem i efterhand. Tänk på att göra det så snart som möjligt.
Ansök om ersättning i efterhand – tandvård
Du kan också välja att betala hela tandvården själv och ansöka om ersättning från oss efteråt. Du ansöker om ersättning i efterhand på Mina sidor.
Ansök om ersättning efter akut tandvård i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz (inloggning)
När du ansöker ska du bifoga digitala kopior på kvitton och medicinska underlag. Om du inte redan har dokumenten som filer på din dator kan du ta foton på dem med din telefon eller skanna in dem. Om du inte kan lägga till bilagorna samtidigt som du gör din ansökan går det bra att bifoga dem i efterhand. Tänk på att göra det så snart som möjligt.
Behöver jag ett EU-kort när jag reser inom Norden?
Nej, om du ska resa inom Norden behöver du inget EU-kort. För att få nödvändig vård räcker det med att visa upp en ID-handling och uppge din bostadsadress i Sverige. Om ditt barn behöver nödvändig vård behöver hen en egen ID-handling. Om ditt barn saknar egen ID-handling rekommenderar vi att ni tar med barnets EU-kort.
Om du ska resa utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien
Utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien gäller inte EU-kortet. Därför är det viktigt att du har en privat försäkring. Ta reda på vad som ingår i din hemförsäkring och om du behöver en extra reseförsäkring.
Men det finns några länder utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien som Sverige har avtal om sjukvårdsförmåner med.