Sjukersättning
Sjukersättning är en ersättning som du kan få om du är mellan 19 och 64 år och har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att du aldrig kommer att kunna arbeta, varken nu eller i framtiden.
Kan jag få sjukersättning?
Hur mycket får jag?
Hur mycket du får i sjukersättning beror på vilka inkomster du har haft.
Tänk på att du kan ha andra försäkringar
Om du får sjukersättning kan du ibland också få pengar från försäkringar som du har genom ditt arbete eller ditt fackförbund. Fråga dem vad som gäller för dig.
Hur ansöker jag?
1. Ansök på Mina sidor
Du måste fylla i ansökan om sjukersättning för att vi ska kunna gå vidare i ditt ärende. Du ansöker om sjukersättning genom att logga in på Mina sidor.
Ansök om sjukersättning (inloggning)
2. Din läkare eller du ska skicka in ett läkarutlåtande
Oftast skickar din läkare in ett läkarutlåtande till oss där hen beskriver din sjukdom eller funktionsförmåga. I sådana fall behöver du inte göra något. Om läkaren inte gör det ska du skicka in ett läkarutlåtande via Mina intyg på 1177 Vårdguiden.
Mina intyg, 1177 Vårdguiden (minaintyg.se)
3. Vi kontaktar dig
När vi tagit emot din ansökan får du en handläggare som kommer att utreda din ansökan. Han eller hon kontaktar dig, antingen per brev eller telefon när utredningen påbörjats. Då får du också veta om det behövs några ytterligare handlingar eller uppgifter.
Om du har lämnat fullmakt till någon annan att sköta ditt ärende kan det hända att handläggaren ändå behöver prata med dig.
4. Du får ett beslut
Det tar normalt 5 månader innan du får ett beslut om sjukersättning. Men det kan ta längre tid om det saknas nödvändiga underlag, t ex ett läkarutlåtande.
Om du skulle få avslag på din ansökan om sjukersättning kan Försäkringskassan erbjuda ett möte med Arbetsförmedlingen. Syftet med mötet är att du ska få information om vilket stöd Arbetsförmedlingen kan erbjuda. Din handläggare kan berätta mer.
Från sjukförsäkring till arbetsliv
1 minut5. Utbetalning
Sjukersättningen betalas ut den 18:e eller 19:e varje månad. Om du bor utomlands skickas din sjukersättning från Sverige på utbetalningsdagen.
För avvikande utbetalningsdagar se
Utbetalningsdatum och handläggningstider
6. Vi följer upp ditt ärende
Du får sjukersättningen tills vidare. Det betyder att du får den till och med månaden innan du fyller 65 år, om inget händer som påverkar din sjukersättning innan dess.
Din arbetsförmåga kan förändras över tid och det kan i vissa fall komma behandlingar eller mediciner som kan förbättra din arbetsförmåga, därför gör vi en uppföljning med några års mellanrum.
Uppföljningen innebär att vi tittar på dina uppgifter igen och om det behövs kontaktar vi dig. När uppföljningen är avslutad skickar vi ett brev till dig.
Du kan ha rätt till fler ersättningar
Om du får sjukersättning kan du ha rätt till bostadstillägg.
Du får ett förmånsintyg
När du har fått sjukersättning får du ett förmånsintyg från oss tillsammans med beslutet. Med förmånsintyget kan du få rabatter från vissa företag. Det är företagen själva som bestämmer om de ger rabatt och vi kan därför inte veta vilka företag som ger rabatter.
Intyg för förmånstagare finns digitalt på Mina sidor.
Visa förmånsintyg (inloggning)
Om du inte kan använda intyget digitalt
Du kan beställa ett pappersintyg som du får hem via posten.
Vad får jag göra när jag har sjukersättning?
Du har alltid rätt att vara delaktig i samhällslivet, till exempel genom att vara aktiv i en förening. Det viktiga är om det kan jämställas med arbete.
Du kan arbeta eller studera med sjukersättning
Anmäl förändringar!
Du måste anmäla alla förändringar som kan påverka rätten till eller storleken på din ersättning. Det gäller till exempel om:
- du börjar arbeta eller studera
- du börjar arbeta i större omfattning än tidigare, till exempel om du får halv ersättning men börjar arbeta heltid
- du får ideella uppdrag som tillkommer eller ändras i omfattning
- du fortsätter att arbeta sedan ett beslut om vilande aktivitetsersättning har upphört
- din arbetsförmåga förbättras, även om du inte arbetar
- du får en ny eller ändrad utländsk pension, livränta eller liknade
- du flyttar utomlands.
Förändringar som gäller hur mycket du arbetar måste du anmäla i förväg. Övriga förändringar ska du anmäla så snart du vet. Om du inte anmäler förändringar så kan du bli skyldig att betala tillbaka om du tagit emot för mycket pengar eller fått pengar som du egentligen inte ska ha.
Hjälp oss göra vår webbplats bättre
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.