En majoritet av de som söker assistansersättning för hjälp med andning är barn och unga
15 december 2020
Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att följa upp och analysera antalet personer som beviljas eller får avslag på sin ansökan om assistansersättning för andningshjälp sedan lagändringen den 1 juli. I en delredovisning som myndigheten nu lämnat till regeringen visar det sig bland annat att en majoritet som ansöker är barn och unga.
− Barn och unga i åldern 0–19 år står hittills för 57 procent av nyansökningarna om assistansersättning för andningshjälp. Detta att jämföra med 47 procent för nyansökningar totalt sett. Det skulle kunna tolkas som en bekräftelse av att det fanns fler barn än vuxna som inte hade sitt behov av andningshjälp tillgodosett, och därför ansökte om assistansersättning, innan lagändringen, säger Signe Holmlund Armerin, verksamhetsutvecklare, på Försäkringskassan.
Några andra slutsatser i delrapporten är att:
- Många av de som har ansökt uppfyller inte grundläggande förutsättningar för att hjälp med andning ska ge rätt till assistansersättning.
- När assistansersättning beviljas är det vanligare att andning bedöms vara grundläggande behov för barn och unga än för vuxna
- Lagändringen har bidragit något till att barn som behöver hjälp med andning har fått sådan hjälp genom assistansersättning
- När andning bedöms vara ett grundläggande behov beviljas i genomsnitt fler assistanstimmar
Slutredovisningen av uppdraget ska redovisas senast den 7 juni 2021.
Du kan läsa delrapporten i sin helhet på Försäkringskassans hemsida.
Uppföljning av lagändring om andning som grundläggande behov
Kontakt:
Försäkringskassans presstjänst, 010-116 98 88.