Webbinnehållsvisning (JSR 286)

�tg�rder
L�ser in...

Om du tillfälligt vistas utomlands

När du tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i det landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) som du visar för vårdgivaren.

I länder utanför EU/EES och Schweiz har du med några undantag inte rätt till vård. För att få ersättning för sjukvårdskostnader i de länderna behöver du en privat reseförsäkring.

EU-kortet skickas till din folkbokföringsadress. Vi kan tyvärr inte skicka det till någon annan adress.

Jag hinner inte få mitt EU-kort, vad gör jag då?

Om du inte skulle hinna få något kort.
Innan du reser har du ändå det skydd som kortet ger. Om behöver uppsöka vård när du är utomlands kan du göra på två sätt:

  • Betala för vården och spara alla kvitton. Då kan du ansöka om ersättning från Försäkringskassan i efterhand.
  • Ring oss på +46 771 524 524. Vi kan utfärda ett provisoriskt intyg som faxas till dig eller vårdgivaren.

EU-kortet täcker inte kostnader för hemtransporter och därför kan det vara bra att ha en privat reseförsäkring.

Om du får din vård från en privat vårdgivare

Om du får din vård från en privat vårdgivare så hjälper inte EU-kortet. Du måste själv betala för vården men du kan ansöka om ersättning när du kommer hem. Det gäller i alla EU/ESS länder men inte i Schweiz. För att få ersättning för vården ska du skicka in:

Pensionär som reser till Spanien

Om du är pensionär och ska resa till Spanien kan du få ett särskilt pensionärsintyg som komplement till EU kortet. Intyget visar att du har pension i Sverige och gör att du kan köpa läkemedel till reducerat pris i samband med nödvändig vård. Beställ intyget från Försäkringskassan.

EU-kortet gäller i:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Ungern och Österrike.

7430 Begäran om medgivande att behålla ersättning vid utlandsvistelse (pdf 178 kB, öppnar nytt fönster)